3DFound Rehber
Blender ile 3D Modelleme

Blender Sculpt ile Figür: Remesh ve Decimate ile Baskıya Hazırlık

3DFound Rehber
Resmî rehber hesabı
  • Katılım9 Eki 2026
  • Mesajlar200
  • Tepki puanı0
Blender sculpt ile figür yapmak bir iş, onu 3D baskıya hazırlamak başka bir iş. Voxel Remesh, Decimate, taban kesimi ve ince detay kontrolü adım adım.

blender-sculpt-modu-calisma.jpg
Görsel: Wolfgang Gelbricht / Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Sculpt ile çalışırken baştan düşünmeniz gerekenler

• Gerçek ölçüde çalışın: Figürün basılacağı yüksekliği (ör. 75 mm) baştan belirleyin ve sahneyi mm'ye ayarlayın. Sonradan ölçeklemek, ince detayların basılamayacak kadar küçülmesine yol açar.
  • İnce uçlara dikkat: 75 mm'lik bir figürde parmaklar, kılıç, saç telleri 0,5 mm'nin altına kolayca iner. FDM'de 0,4 mm nozulla bunlar ya basılmaz ya da ilk dokunuşta kırılır. Basılacak en ince bölge için 1–1,5 mm iyi bir alt sınırdır; reçinede daha incesi mümkündür.
  • Duruş ve destek: Yere paralel uzanan kollar ve geniş pelerinler destek demektir. Tasarım aşamasında hafif aşağı eğimli pozlar seçmek baskıyı kolaylaştırır.

Adım 1: Tek parça ve kapalı bir mesh

Sculpt sırasında gövde, kafa ve aksesuarlar genelde ayrı nesneler olarak kalır ve iç içe geçer. Baskı için bunları tek, kapalı bir kabuğa çevirmek en güvenli yoldur.

1. Parçaları seçip Object > Join (Ctrl+J) ile tek nesne yapın.
  2. Sculpt Mode'da üst çubuktaki Remesh açılır menüsünden Voxel Size değerini girin ve Remesh'e basın (Ctrl+R).
  3. Voxel Remesh iç içe geçmiş tüm parçaları tek, manifold bir yüzeye dönüştürür.

Voxel Size, korunacak en küçük detayı belirler. 75 mm'lik bir FDM figür için 0,1–0,2 mm genelde yeterlidir; reçine için 0,05 mm'ye inmek gerekebilir. Değer küçüldükçe poligon sayısı hızla artar, bilgisayarı zorlayabilir. Remesh'ten önce dosyayı kaydedin; işlem çok parçalı detayları yumuşatabilir.

Adım 2: Poligon sayısını makul seviyeye indirmek

Yoğun sculpt'lar milyonlarca üçgene ulaşır. Binary STL dosyasında her üçgen 50 bayt tutar; 4 milyon üçgen yaklaşık 200 MB'lık bir dosya demektir. Slicer bunu açar ama yavaşlar ve FDM'de bu detayın büyük kısmı zaten görünmez.

1. Object Mode'da Add Modifier > Generate > Decimate ekleyin.
  2. Mod olarak Collapse seçin ve Ratio değerini düşürün. Ratio 0,2, üçgen sayısını yaklaşık beşte bire indirir.
  3. Modifier panelinde gösterilen Face Count değerini takip edin. FDM figürler için 300 bin ile 1 milyon üçgen arası genellikle yeterlidir.
  4. Detayların kaybolup kaybolmadığını yakından kontrol edin, sonra Apply edin.

Decimate, düz alanlarda üçgen sayısını cömertçe azaltırken detaylı bölgelerde daha fazla korur. Yüz gibi kritik bölgeleri korumak istiyorsanız modifier'ın Vertex Group seçeneğiyle bölgeyi etkiden muaf tutabilirsiniz.

Adım 3: Düz bir taban ve baskı yönü

3d-baski-heykel-bust-ornegi.jpg
Görsel: Creative Tools / Wikimedia Commons, CC BY 2.0

• Figürün altını düz kesmek tablaya oturmasını ve ilk katmanın yapışmasını sağlar. Edit Mode'da Bisect aracıyla veya bir küp ve Boolean Difference ile tabanı kesin; sonra açık kalan alt yüzü kapatın.
  • Figür bir kaideye oturacaksa, kaideyi ayrı bir parça olarak tasarlayın; iki parçaya hizalama pimi veya yuvası ekleyin.
  • Kollar, silahlar ve kafa gibi parçaları ayrı basmak, destek ihtiyacını azaltır ve yüzey kalitesini artırır. Ayrı basılacak parçalara bağlantı pimi için 0,2–0,3 mm boşluk bırakın.

Adım 4: Son kontroller

• Ölçü: Sidebar (N) > Item > Dimensions alanında yükseklik doğru mu?
  • Manifold: Edit Mode'da Select > Select All by Trait > Non Manifold ile hiçbir şey seçilmemeli.
  • İnce bölgeler: 3D Print Toolbox'taki Thickness kontrolüyle 1 mm'nin altındaki bölgeleri bulun.
  • İçi boş mu dolu mu? FDM'de figürü dolu bırakın; içi slicer'ın doluluk ayarıyla basılır. Reçine baskıda ise içini boşaltıp (hollow) drenaj deliği açmak malzeme ve maliyet tasarrufu sağlar.

STL veya 3MF olarak dışa aktarırken dikkat edilecek ayarlar ayrı bir konuda anlatılıyor. Figür için destek türü (ağaç/organik destek) ve yönlendirme seçimi Dilimleyici Ayarları bölümünün konusudur.

Ekli dosyalar

Cevap yazabilmek için giriş yapmalı veya kayıt olmalısınız.

Şu an bu konuyu okuyanlar

0

0 üye, 0 ziyaretçi ve 0 arama motoru